Ha nem csak a külső érdekel...avagy bővebben a szappanokról

Az általam készített szappanokban és habkrémekben NEM találsz pálma olajat, sem pedig állati eredetű hozzávalókat          ( Gondolom, ez nem okoz hatalmas meglepetést, ha egy kicsit is körülnéztél az oldalon. :-) ) Helyette viszont találsz:

   
   OLÍVA olajat
   KÓKUSZ olajat
   KAKAÓ vajat
   SHEA vajat
   SZŐLŐMAG olajat
   RIZSKORPA olajat
   MANDULA olajat
   JOJOBA olajat
   RICINUS olajat
   MANGÓ vajat
Tavaly szeptember óta tussah selymet, mézet, joghurtot már nem használunk alapanyagként. Méz helyett méz illatolajat, joghurt helyett krémes kókusztejszínt teszünk a szappanjaitokba. 
Illatanyagokról:
A szappanok háromféle illatanyagot tartalmazhatnak:
100%-os ILLÓolajok -ezeket az olajokat növényekből vonják ki különböző módon, nagyon finom, természetes illatuk van, de mint a nevében is benne van, elég hamar "elillannak"  (főleg a citrus félék), ezért csak finoman, lágyan illatoznak, általában nem érezhetőek már fürdés után.
Hasonlóan működnek a FŰSZEREK is: a holland kakaópor, a fahéj, a gyömbér, az ánizs,a szegfűszeg...
Végül pedig az ILLATolajok, a mesterséges úton előállított , sokáig megmaradó, intenzív illatok. 
Sokáig idegenkedtem a használatuktól, egyrészt mert féltem, hogy károsan hat a bőrömre, másrészt pedig borzasztó rossz minőségű és illatú olajokat lehetett kapni nálunk. Utánaolvastam, utánajártam és végül megrendeltem a tengerentúlról az első 10 illatolaj mintámat. Ezek az illatok kifejezetten szappanhoz készültek, parabén mentesek, többkörös, szigorú tesztelés eredményeképpen születtek meg.  Természetesen NEM TESZTELTÉK ÁLLATOKON  őket,  és mindegyik illat biztonsági adatlappal, engedéllyel rendelkezik.
Hát, nem csalódtam...szerintem te sem fogsz. :-)
Színezékek:
A szappanok színezésére is rengeteg lehetőség van:
Lehet színezni teljesen természetes anyagokkal (kakaópor, fahéj, fűszer és gyógynövények különböző részei) por alakban a szappan masszához keverve, ill. készíthetünk olajos"kivonatot" is pl. paprikából, ami nagyon szép narancssárga színt ad. Aztán ott vannak még a MICA porok, amik gyöngyházas, csillámos ásványi alapú színezékek és végül a kozmetikai (fém oxid) pigmentek a BDIH pozitív listáján szereplő natúr kozmetikai termékekben engedélyezett színezékek.

Egyéb:
Ahhoz, hogy az olajokból, vízből szappan legyen, használnunk kell LÚG-ot (NaOH) is. A szappanok zsírtöbblettel készülnek, hogy biztosan minden NaOH átalakuljon a kémiai reakció során. A maradék elszappanosítatlan olaj és vaj biztosítja az ápoló hatást a bőrödnek.

NAGYON FONTOS!!!!

Ezekben a szappanokban nincsenek adalék anyagok, állagjavítók, ezért, ha szeretnéd, hogy sokáig tartson a szappanod, nem mindegy, hogy hogyan használod.
Mindenképpen olyan szappantartóban kell tartani, aminek nagyon jó a vízelvezetése, hogy hamar kitudjanak száradni és ne ázzanak a vízben. Mutatok párat:
                                       evushandmade meska
  ikea
   apacuka kerámia