Az Orain termékek miért pálmaolaj mentesek?

 

Mert Indonéziában 8-10 órákat lehet egyfolytában utazni anélkül, hogy bármilyen más növényzetet látnál az olajpálmán kívül,

mert a pusztítás visszafordíthatatlan károkat okoz az élővilágban,

mert nem támogatjuk a pénzünkkel a kormányszintű korrupciót,

mert van számos alternatíva a pálmaolaj helyettesítésére,

mert az orangok csodálatos rokonaim,

és mert tudom, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de hiszem, hogy sok kis fecske igen.


Ha bővebben is érdekel:

Egyre több médiafelületen találkozhatunk a pálmaolaj problémával. A téma erősen megosztó, én most megpróbálok elfogulatlanul, csak a tényekre hagyatkozva írni róla...

Mi közünk nekünk a pálmaolajhoz?

A pálmaolaj az Európába importált legfontosabb növényi olaj. Szinte minden termékben fellelhető, a kozmetikai, tisztálkodó szerektől kezdve az élelmiszerekig (krémek, testápolók, szappanok, tusfürdők, kekszek, csipszek, csokoládék, jégrémek, margarin, stb..) Ezeken kívül  a bioüzemanyag-ipar.előszeretettel használja olcsósága miatt.

A pálmaolaj hihetetlen népszerűségre tett szert az elmúlt 20 évben. Ezt a népszerűséget a szinte minden felhasználási igényt kielégítő tulajdonságával és költséghatékony elérhetőségével vívta ki. Az alacsony áru termékre mind nagyobb és nagyobb lett, lesz az igény, ezért a termelés méretét is növelni kell. Jelenleg a két legnagyobb termelő ország Indonézia és Malajzia, ahol évente 21 ill. 19 millió tonna pálmaolajat állítanak elő[2]. A pálmaolajat az olajpálma gyümölcséből nyerik, a növekvő kereslet kielégítése csak a  pálmaültetvények folyamatos terjeszkedésével elégíthető ki. A pálmaültetvények növeléséhez Indonéziában jelenleg évi 1.17 millió hektárral irtják minden évben az esőerdőket.[3] (Hogy gyorsabban az ültetni való területhez jussanak, nemegyszer felégetik az erdőt, annak lakóival együtt[4].)

Ennek a tevékenységnek a közvetlen következménye ezen országokban a biodiverzitás katasztrófája.[5]Az erdőirtás mellett több állatfajt is a kipusztulás szélére sodort a pálmaolaj üzlet. Ennek a pusztulásnak az emblematikus állata a csak Indonéziában és Malajziában őshonos emberszabású főemlős faj, az Orangután. (Amellyel a génállományunk 96,4%-ban közös). Sajnos ezeket az állatokat a közvetlen kihalás fenyegeti, amennyiben nem teszünk a megmentésükért.[6]

A pálmaolaj helyettesítése legtöbb esetben csak csak pénz kérdése a nagybani felhasználók között, de vannak olyan területek, ahol a készítmény állagát határozzák meg, tehát fontos, hogy szilárd helyettesítőt kapjunk. Ez a helyzet a szappankészítésnél is. Mi három féle szilárd zsírral, vajjal helyettesítjük, az egyik a kókuszolaj, a másik a sheavaj a harmadik pedig a kakaóvaj. Mindegyiknél felmerül a kérdés hogy a termesztésük-szállításuk során kevesebb kárt tesznek-e a környezetünkben mint a mumusként emlegetett pálmaolaj. 

A válaszom természetesen az, hogy igen, de azért a válasz nem ilyen egyszerű. A kókuszpálma szereti a rosszabb minőségű, homokos, esetleg elhasznált talajt is, ezért nincs feltétlen szükség erdőirtásra a termesztésükhöz.( a pálmaolaj csak tápanyagban gazdag területen fejlődik megfelelően, ezért is kedvező az ültetésére a vastag humuszos erdőtalaj.) A shea- és kakaóvajat egyelőre még be lehet szerezni kisebb, fair trade, bio gazdaságokból is, de ha nem csökken ez a mérhetetlen pazarlás a földön, (a megvásárolt élelmiszerek és kozmetikumok 40%-a landol a kukában, úgy hogy nem kerülnek felhasználásra) akkor elkerülhetetlen lesz a további pusztítás ezeken a területeken is.

Mindez miattunk történik, felelősei vagyunk ennek a pusztulásnak. Az általunk helyben megvásárolt pálmaolajat tartalmazó termékek döntő szerepet játszanak egy tőlünk messze lévő környezeti katasztrófa kialakulásában, fenntartásában.

Nekünk van választási lehetőségünk, az orangutánoknak nincs.

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_oil

[3] http://theredddesk.org/countries/indonesia

[4] http://www.orangutans-sos.org/news/426_tripa-is-burning

[5] http://www.unep.org/pdf/Dec_11_Palm_Plantations.pdf

[6] http://www.iucnredlist.org/details/39780/0


...nem sikerült! :-)